Ovčí maso řadíme mezi velmi kvalitní masa, díky svým vysokým obsahem kvalitních bílkovin, obsahem vitamínů skupiny B a zvýšeným obsahem minerálních látek. Maso je velmi dobře stravitelné a je doporučováno při dietách (u lidí trpících např. záněty žaludku, onemocnění žlučníku či žlučovodů aj.). Spotřeba na našem území je velmi malá - 0,15 kg na osobu a rok. Ve vybraných zemích je na osobu a rok následující: Austrálie - 13,2 kg, Řecko - 13,9 kg, Anglie - 6,3 kg, Francie - 5,3 kg. Důvodů nízké spotřeby je několik. Hodně lidí ma zafixováno, že ovčí maso je tuhé, nekvalitní s nepřijemnou vůni (charkateristickou vůni dodáva skopovému masu tuk). Vychází to z dob dávno minulých, kdy maso prodávané bylo především ze starších vyřazených kusů. I v současné době je maso na trh dodávaného ne v příliš valné kvalitě (ta je diskutabilní také u dovozového masa prodávaného v hypermarketech), lidé jsou bez návyku na toto maso, je zde typická sezónní dostupnost masa (zejména podzim a jaro), nízka dostupnost nejkvalitnějšího masa - jehněčího.
Nejkvalitnější je maso jehňat ve věku 4 - 6 měsíců.
V roce 2006 bylo na území ČR poraženo 71 915 ks jehňat (nejvíce v kraji Jihomoravském a Jihočeském) a 17 548 ks ovcí (nejvíce v Praze a Středočeském kraji). Průměrná porážková hmotnost je u ovcí 51 kg a u jehňat 33,1 kg.
Česká republika v současné době neplní exportní kvótu, která jí byla přidělena EU. Důvodem je absance jatek, která by měla certifikát na vývoz ovčího masa do zemí EU.
plemeno - maso velice kvalitní s nízkým obsahem intramuskulárního (vnitrosvalové) tuku mají plemene specializovaná, tedy plemena masná. V podmínkách české republiky je také uplatňován způsob křížení mateřských plemen (zejména plemena kombinovaného typu) s plemeny masnými. Tímto způsobem je dosahováno velmi dobrých parametrů výkrmnosti a jatečné hodnoty.
pohlaví - růstová schopnost je nejvyšší: u beránků, nižší je pak u skopců (kastrovaní beránci) a nejnižší v rámci pohlaví je růstová schopnost jehnic. Maso skopců je jemnější a dle některých i daleko chutnější, než je u beránků či jehnic.
výživa - nejvíce ovlivňuje intenzitu růstu a jatečnou hodnotu zvířat. Je nutné mít na paměti, že předkládaná kriva musí být kvalitní, nezávadná, chutná. Při využívání pastvin mějme proto na paměti, že kvalita porostů musí být bezvadná.
zdravotní stav - limituje přírůstky zvířata je velikou zátěží pro organismus zvířete.
věk zvířat - ovlivňuje jatečnou hodnotu. Pamatujme, že se zvyšujícím se věkem kvalita masa klesá a protučnělost naopak stoupá. Maso je tužší a hůře se kulinářsky upravuje.
Klasifikací jatečných ovcí se zabývá ČSN 46 62 20.
Odstav
Jatečně upravené tělo je - tělo bez kůže, bez hlavy oddělené od trupu před prvním krčním obratlem, bez nohou oddělených d dolním kloubu zápěstním a zánártním, bez orgánů dutiny hrudní, břišní a pánevní vyňatých s pánevním lojem, bez ocasu odděleného mezi 6 - 7 obratlem, bez pohlavních orgánů, bez vemene a u ovcí starších 12 měsíců bez míchy. Ledviny s ledvinovým lojem jsou součástí těla.
Výkrm ovcí se neuskutečňuje, je drahý a navíc bez kýženého efektu. Není ekonomicky efektivní. Ovce vyřazené ze stáda jdou na porážku bez dokrmu. Berani vyřazení jdou na jatky také ihned.